שלבי התכנון והביצוע של תוספת ממ"ד
ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) הוא חדר בטוח המיועד להגן על השוהים בו מפני איומים ביטחוניים כגון ירי רקטות. תוספת ממ"ד לבית קיים היא פרויקט מאתגר הכרוך בתכנון מפורט ובביצוע מורכב על פי הנחיות מחמירות.
איתור תוואי ומיקום הממ"ד המוצע
השלב הראשון הוא איתור המקום המתאים ביותר לממ"ד מבחינת גודל, גישה נוחה ומעברים פנויים. כמו כן חשוב לוודא שיהיה ניתן לפנות דרך הממ"ד בשעת חירום. הדבר תלוי במיקום חלונות, דלתות וקירות ביחס לתוואי המוצע.
קבלת אישור עקרוני מפקע"ר
לאחר איתור מיקום מתאים לממ"ד, יש להכין מפות מדידה וסימון ראשוני של הממ"ד. מפות אלה מוגשות לאישור עקרוני של פיקוד העורף (פקע"ר) כדי לוודא שהמיקום והגודל תואמים את הנחיות הג"א למרחבים מוגנים.
הגשת בקשה להיתר בנייה
השלב הבא הוא הכנת תוכניות מפורטות הכוללות תכנון אדריכלי וקונסטרוקציה של הממ"ד על ידי מהנדס רישוי. מגישים את הבקשה להיתר בנייה בוועדה המקומית יחד עם אישורים נדרשים כגון זכויות בנייה ובעלות.
חפירה, ביסוס ויציקת יסודות
לאחר קבלת ההיתר, מתחילים בעבודות הבנייה עצמן. תחילה מבצעים חפירה ויציקת יסודות בטון מזוין עבה ומבוסס היטב. היסוד חייב להיות יציב ביותר על מנת לשאת את משקל הקירות הכבדים של הממ"ד.
בניית קירות, תקרה והתקנת פתחים
בשלב הבא בונים את קירות הממ"ד מבלוקי בטון בעובי 20 ס"מ לפחות ומשלימים תקרת בטון מזוין. משלבים פתחים לדלת כניסה, חלון וצנרת אוורור. מקפידים על חיבור מושלם בין הממ"ד לקירות הבית הקיים.
איטום, טיח, גימורים והגנה על פתחים
שלבי גימור כוללים איטום, טיח פנים והכנה לחשמל ואוורור. מתקינים דלת פלדה בטחונית, חלון והגנות בטון ליד הפתחים. ההגנות נועדו לספוג רסיסים ולמנוע חדירת גזים לממ"ד.
קבלת אישור גמר מפקע"ר
שלב סופי הוא קבלת מפקח מטעם פיקוד העורף אשר בודק האם הממ"ד עומד בכל התקנים והתקנות. רק לאחר קבלת תעודת גמר נחשב הממ"ד כראוי ומוגן בהתאם להנחיות הג"א.
כפי שתואר לעיל, הקמת ממ"ד היא פרויקט הנדסי וביצועי מורכב ביותר. כדאי להיעזר במהנדס בניין וקבלן ממ"ד מנוסה כבר משלב התכנון המוקדם כדי להבטיח עמידה בכל התנאים והתקנים הנדרשים על ידי פיקוד העורף.
המאמר נכתב על ידי סמוראי הנדסה, מומחים לתכנון, רישוי וביצוע של פרויקטים. במידה וכל התהליך הרשום בכתבה נשמע לכם מייגע אתם מוזמנים ליצור קשר עם החברה בטלפון 054-305-5544 או להכנס לאתר החברה בכתובת https://samoray.co.il/
שיקולים בתכנון תוספת בנייה בבית קיים בישראל:
תוספת בנייה בבית קיים היא פתרון נפוץ ונוח להרחבת שטח המגורים מבלי לעבור דירה. אולם התהליך …